Kauza pozemkov pod cintorínom sa vráti na krajský súd

11.05.2011 Prešov

Prešov 11. mája (TASR) – Prešovský primátor Pavel Hagyari si myslí, že spoločnosť, ktorej konateľom je Peter Jarkovský, nadobudla pozemky pod časťou hlavného cintorína v Prešove v rozpore s dobrými mravmi, a preto by úkon nemal byť platný.
Kauza v tejto veci, ktorá sa ťahá už niekoľko rokov, sa ocitla na Ústavnom súde (ÚS) SR. Jarkovský dnes TASR potvrdil, že ÚS SR rozhodol v prospech jeho firmy. Podľa rozhodnutia boli porušené niektoré základné práva spoločnosti PONECO, ÚS SR zrušil rozsudok Krajského súdu (KS) v Prešove a vrátil vec na ďalšie konanie.
Jarkovský uviedol, že na Okresnom súde v Prešove je podaný návrh na vysporiadanie práv k neoprávnenej stavbe, pričom náhrada za vysporiadanie je určená znaleckým posudkom vo výške približne tri milióny eur.
\"Samozrejme, že sa budeme domáhať náhrady - vydania bezdôvodného obohatenia zo strany mesta Prešov, keďže užíva cudzie nehnuteľnosti bez právneho dôvodu – bez platnej nájomnej zmluvy,\" uvádza Jarkovský. Zdôraznil však, že žiadne hroby alebo pomníky odstraňovať nechce.
Primátor Hagyari povedal, že budú hľadať spôsob, ako pohnať tento spor na Európsky súd pre ľudské práva, nakoľko si myslia, že občan má právo, aby bola zachovaná pieta a úcta voči jeho predkom.
\"Sme presvedčení, že žiadny obchod nie je v súlade s dobrými mravmi, a teda nemôže byť platný, pokiaľ podnikateľ kupuje pozemky s pozostatkami, s hrobmi,\" povedal Hagyari. Dodal, že mesto užíva cintorín niekoľko desaťročí a v 90. rokoch ho dostalo na základe zákona od štátu.
Mestský cintorín rozšírili pred viac ako 30 rokmi. Vtedy malo dôjsť k vyvlastneniu pozemkov formou verejnej vyhlášky mestského národného výboru (MsNV). Hagyari si myslí, že vyvlastňovací proces bol v poriadku. V prípade, že by aj nebol, podľa primátora sa naplnili podmienky nadobudnutia vlastníckeho práva vydržaním.
\"Posolstvo pre občanov je, že môžu pokojne spávať, pretože aj v prípade negatívneho rozhodnutia, my nemáme žiadny problém ho vyvlastniť. Toto je priestor verejného záujmu,\" doplnil primátor.
Podľa Jarkovského pozemky vyvlastnené neboli, pretože vyvlastňovacie rozhodnutie je na parcely, ktoré neexistovali, a okrem iného za tieto vyvlastnené a neexistujúce pozemky bývalý mestský národný výbor a ani mesto Prešov nezaplatili.
Vlastníkom pozemkov mala byť Margita Martin, ktorá žila v zahraničí. Podľa záznamov z roku 1977 v prospech menovanej neboli do úschovy na bývalé Štátne notárstvo v Prešove zložené finančné prostriedky za vyvlastnené nehnuteľnosti.
Záujem o parcely prejavili pred niekoľkými rokmi pôvodní vlastníci, ktorí žili v zahraničí a boli ochotní predať ich mestu. Návrh malo schváliť prešovské mestské zastupiteľstvo. Samosprávu však predbehla spoločnosť P. Jarkovského.
 

Vyberte región

mark